Vastusta "aktiivimallia" – puolustat "pohjasakaksi" leimattuja !

”Aktiivimallin” kumoamiseksi vireillä olevan kansalaisaloitteen tueksi ensi perjantaina kokoonnutaan mielenilmaukseen mm. ay-väen organisoimana. Perustuslain myöntämin oikeuksien ja vapaasti kansalaiset voivat osoittaa tyytymättömyyttään. Mielenilmaus on niiden puolesta, jotka henkisen tai fyysisen kuntonsa tai ikääntyneisyyttään eivät voi heidän työvoimansa kysyjien ehtojen vallitessa työllistyä ”aktiivimallin” edellytysten mukaisesti. ”Aktiivisuuden” ehdot on asetettu niin korkealle, että ne on hyvin monien mahdotonta täyttää – silloinkin kun on halua täyttää ne. Haavoitettavimmat ja pienimmän toimeentuloturvan piirissä olevat joutuvat väistämättä noin 5 %:n leikkauksen kohteiksi. ”Aktiivimalli” on epäoikeudenmukainen sen vuoksi, että se vahingoittaa eniten, kohtelee julmimmin kaikkein haavoitettavimmassa asemassa olevia. 

Mihin vallanhimoinen Sipilä hallituskumappaneineen oikein pyrkii?

”Aktiivimallin” tavoite on hyvä eikä sitä ole arvosteltukaan: arvostelua on aiheutunut ”aktiivimallin” sisältämistä toimista ja keinoista. Näihin sisältyy rangaistuksia, joita ”aktiivimallista” eniten kärsivien ei ole mahdollista omatoimisesti välttää. Yleisradio ja hallitusta myötäilevä media ovat pyrkineet hämärtämään tätä tosiseikkaa vääristelyineen. 

Hallitus tiedottajineen, Yleisradiota myöten, antaa "aktiivimallin" sanamuodoin ymmärtää, että työttömät ovat pohjasakkaa, jonka oikeuksista ei tarvitse välittää. Työttömän elämä halutaan helvetiksi, jotta näin työssä olevat suostuisivat olojensa huononnukseen työttömäksi joutumisen palosta. Työttömyyturvan heikennys on hyökkäämistä sellaisten kipmppuun, joilla ei ole ollut politiikassa puolestapuhujia, joten ajatellaan, että heistä voidaan aloittaa heikennettäessä kansalaisten oikeusturvaa hallituksen vallan vahvistamiseksi suoranaiseksi hirmuvallaksi.  

Perustuslain mukainen pyhä vapaus ilmaista mieltä ei ole lakko

Mielenilmausta on väitetty lakoksi, jollainen se ei ole, ja kun se ei ole lakko, kysymyksessä ei ole laitonkaan lakko. Hätkähdyttävää on, että jotkut elinkeinoelämän vaikuttajat ovat asettuneet kiihkeästi hallituksen puolelle vaatimuksineen siitä, että perustuslain takaama mielenilmausvapaus tulisi kieltää ay-väeltä. Tahallisesti tai tahattomasti he sotkevat mielenilmauksen työehtosopimusten yhteydessä esiintyviin laittomiin lakkoihin. Millään työehtosopimuksella ei saisi rajoittaa Suomen perustuslain suomaa vapautta ilmaista itseään yhteiskunnan demokraattisessa keskustelussa tai kansalaistoiminnassa. Toivottavasti nykyhallitus ja elinkeinopiirit eivät haikaile Suomeen Stalinin, Hitlerin tai Mussolininkaan yhteiskuntamallia, jossa kaikilta on riistetty vapaudet ja tehokkaimmin riistetty kaikkein onnettomimmassa asemassa olevilta.

Onko Sveitsin malli Suomessa mahdollinen?

Suomea on pyritty vuosia ohjaamaan pääministerijohtoiseksi enemmistödemokratiaksi, jossa oppositiolla on melkein olemattomat mahdollisuudet vaikuttaa lakeihin ja estää näitä toteutumasta esitysmuodossaan kaikkine epäkohtineen. Sveitsissä, jonka järjestelmään kansalaisaloite kuuluu, tämän avulla voidaan saada kansanäänestykseen asioita. Vallitsee konsensusjärjestelmä, joissa hallitus ottaa huomioon myös opposition esittämät parannukset lakiesitykseen. Tällainen järjestelmä on kansalaisystävällisempi kuin Suomen nykyinen järjestelmä – eritoten nykyhallituksineen ja parlamentarismia tukahduttavine byrokratioineen.       

Ay-järjestöt toimivat kansalaisjärjestöinä mahdollistaen jäsentensä ja samalla asialla olevien ulkopuolisten perustuslain takaaman mahdollisuuden vapaasti osallistua demokratian käytännön toteuttamiseen. Parlamentaarisessa valtiossa ne, jotka käyttävät kansalaisaloitetta, osoittavat mieltään ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun toimivat parlamentaarikkoina, kuten vaalien aikaan äänestäjät, puuttuvat kansalaisina vapaasti ja tasaveroisesti lainsäädäntö korjaavasti vapaalla mandaatilla toimivien kansanedustajien toimintaan, jolla pitäisi tähdätä kaikkien kansalaisten hyvään, myös pienituloisimpien ja kyvyttömimpien itsestään huolehtimiseen.

Uusi laki, jossa valuvikaisen "aktiivimallin" räikeät epäkohdat on korjettu

Työttömyysturvan piirissä työssä käymisen vapautta vailla olevat jotakin sairautta potevat, muutoin mahdollisuutensa työllistyä markkinaehtoisesti (jotka eivät ole päässeet muunlaisen turvan piiriin) jne. ovat väliinputoajia, joista tulee ”aktiivimallissa” sijaiskärsijöitä.  Kaikkein osattomimpaan asemaan ja ahdinkoon joutuneiden osalta työttömyysturva on myös toimeentulominimi, johon kajoaminen on kajoamista ihmisarvoon.

Valuvikainen laki tulee saattaa takaisin eduskuntakäsittelyyn, jotta tehdään uutta lainsäädäntöä, jolla en. pahimmat puutteet tulee ainakin korjata. Hallituksessa voi olla pahantahtoisia tai sadisteja, mutta pahinta on, että he näyttävät olevat tyhmyyttään ja osaamattomuuttaan tällaisia. He ovat menettäneet kansalaisten luottamuksen taitamattomuuttaan ja vertaistaan hakevaan tyhmyyttään.

Mielenilmaus on ehdottoman välttämätön, jotta saadaan hallituksen takana työvoimapoliittisesti toistaiseksi olevat kansanedustajat vakavasti paneutumaan valuvikaisen ”aktiivimallin” ongelmiin ja olemaan muutakin kuin kokoomuksen, keskustan ja ”hillotolppa”-sinisten puoluetoimiston pelkkiä etäispäätteitä.  Haavoitettavimmassa olevien sadistinen kiusaaminen näyttää olevan tyypillisintä juuri ”hillotolppa”-puolueelle.

Sipilä kaivaa maata tällä hetkellä välttämättömän maanpuolustustahdon alta

Mielenilmaus on aktiivisen kansalisen osallistumista sellaiseen keskusteluun, joka jäi käymättä eduskuntakeskutelun aikana. Se on työttömän poliittista voimaannuttamista. Vain työttömillä on arvokasta asiantuntijatietoa, joka tulisi ottaa huomioon häntä koskevien lakien valmistelussa.  Kansalaisaloittelela ja siihen liitetyillä mielenilmauksilla osallisteutaan työtön yhteiskuntaan ja luodaan myös perusta työttömän maanpuolustustahdolle. On ihneellistä, silkkaa tyhmyyttä, että Sipilä haluaa syrjäännyttää työttömät ja tehdä heistä sijaiskärsijöitä, joita kiusaamlla pelitellaan työssä olevia. Kuka haluaa hallituksemme tavoittelemaa yhteiskuntaa edes puolustaa.

Mielenilmaus ei siis ole suunnattu aktivointia vastaan, vaan sen sijaan niitä epäkohtia vastaan, joiden vuoksi ”aktiivimalli” on aiheellista palauttaa eduskunnan käsittelyyn. ”Aktiivimallin” puolustelijat ovat alituiseen puhuneet ohi väittein, että kritiikki kohdistuisi aktivointiin. Kritiikki ei kohdistu eri muotoineen aktivointiin, vaan siihen, että ”aktiivimalli” on askel Suomenkin vahvistamien kansainvälisten valtiosopimusten kieltämän orjatyön, siis orjuuden sallimiseen. Työmarkkinoiden vaatimuksia eri tavoin täyttämättömien sijaiskärsijöiden osalta ”aktiivimalli” merkitsee askelta orjuuttakin pahempaan eli kiusaamisen ja kiduttamiseen.

 

  

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu