timoandersson Yksilön vapauden puolesta

Vastusta "aktiivimallia" – puolustat "pohjasakaksi" leimattuja !

”Aktiivimallin” kumoamiseksi vireillä olevan kansalaisaloitteen tueksi ensi perjantaina kokoonnutaan mielenilmaukseen mm. ay-väen organisoimana. Perustuslain myöntämin oikeuksien ja vapaasti kansalaiset voivat osoittaa tyytymättömyyttään. Mielenilmaus on niiden puolesta, jotka henkisen tai fyysisen kuntonsa tai ikääntyneisyyttään eivät voi heidän työvoimansa kysyjien ehtojen vallitessa työllistyä ”aktiivimallin” edellytysten mukaisesti. ”Aktiivisuuden” ehdot on asetettu niin korkealle, että ne on hyvin monien mahdotonta täyttää – silloinkin kun on halua täyttää ne. Haavoitettavimmat ja pienimmän toimeentuloturvan piirissä olevat joutuvat väistämättä noin 5 %:n leikkauksen kohteiksi. ”Aktiivimalli” on epäoikeudenmukainen sen vuoksi, että se vahingoittaa eniten, kohtelee julmimmin kaikkein haavoitettavimmassa asemassa olevia. 

Mihin vallanhimoinen Sipilä hallituskumappaneineen oikein pyrkii?

”Aktiivimallin” tavoite on hyvä eikä sitä ole arvosteltukaan: arvostelua on aiheutunut ”aktiivimallin” sisältämistä toimista ja keinoista. Näihin sisältyy rangaistuksia, joita ”aktiivimallista” eniten kärsivien ei ole mahdollista omatoimisesti välttää. Yleisradio ja hallitusta myötäilevä media ovat pyrkineet hämärtämään tätä tosiseikkaa vääristelyineen. 

Hallitus tiedottajineen, Yleisradiota myöten, antaa "aktiivimallin" sanamuodoin ymmärtää, että työttömät ovat pohjasakkaa, jonka oikeuksista ei tarvitse välittää. Työttömän elämä halutaan helvetiksi, jotta näin työssä olevat suostuisivat olojensa huononnukseen työttömäksi joutumisen palosta. Työttömyyturvan heikennys on hyökkäämistä sellaisten kipmppuun, joilla ei ole ollut politiikassa puolestapuhujia, joten ajatellaan, että heistä voidaan aloittaa heikennettäessä kansalaisten oikeusturvaa hallituksen vallan vahvistamiseksi suoranaiseksi hirmuvallaksi.  

Perustuslain mukainen pyhä vapaus ilmaista mieltä ei ole lakko

Mielenilmausta on väitetty lakoksi, jollainen se ei ole, ja kun se ei ole lakko, kysymyksessä ei ole laitonkaan lakko. Hätkähdyttävää on, että jotkut elinkeinoelämän vaikuttajat ovat asettuneet kiihkeästi hallituksen puolelle vaatimuksineen siitä, että perustuslain takaama mielenilmausvapaus tulisi kieltää ay-väeltä. Tahallisesti tai tahattomasti he sotkevat mielenilmauksen työehtosopimusten yhteydessä esiintyviin laittomiin lakkoihin. Millään työehtosopimuksella ei saisi rajoittaa Suomen perustuslain suomaa vapautta ilmaista itseään yhteiskunnan demokraattisessa keskustelussa tai kansalaistoiminnassa. Toivottavasti nykyhallitus ja elinkeinopiirit eivät haikaile Suomeen Stalinin, Hitlerin tai Mussolininkaan yhteiskuntamallia, jossa kaikilta on riistetty vapaudet ja tehokkaimmin riistetty kaikkein onnettomimmassa asemassa olevilta.

Onko Sveitsin malli Suomessa mahdollinen?

Suomea on pyritty vuosia ohjaamaan pääministerijohtoiseksi enemmistödemokratiaksi, jossa oppositiolla on melkein olemattomat mahdollisuudet vaikuttaa lakeihin ja estää näitä toteutumasta esitysmuodossaan kaikkine epäkohtineen. Sveitsissä, jonka järjestelmään kansalaisaloite kuuluu, tämän avulla voidaan saada kansanäänestykseen asioita. Vallitsee konsensusjärjestelmä, joissa hallitus ottaa huomioon myös opposition esittämät parannukset lakiesitykseen. Tällainen järjestelmä on kansalaisystävällisempi kuin Suomen nykyinen järjestelmä – eritoten nykyhallituksineen ja parlamentarismia tukahduttavine byrokratioineen.       

Ay-järjestöt toimivat kansalaisjärjestöinä mahdollistaen jäsentensä ja samalla asialla olevien ulkopuolisten perustuslain takaaman mahdollisuuden vapaasti osallistua demokratian käytännön toteuttamiseen. Parlamentaarisessa valtiossa ne, jotka käyttävät kansalaisaloitetta, osoittavat mieltään ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun toimivat parlamentaarikkoina, kuten vaalien aikaan äänestäjät, puuttuvat kansalaisina vapaasti ja tasaveroisesti lainsäädäntö korjaavasti vapaalla mandaatilla toimivien kansanedustajien toimintaan, jolla pitäisi tähdätä kaikkien kansalaisten hyvään, myös pienituloisimpien ja kyvyttömimpien itsestään huolehtimiseen.

Uusi laki, jossa valuvikaisen "aktiivimallin" räikeät epäkohdat on korjettu

Työttömyysturvan piirissä työssä käymisen vapautta vailla olevat jotakin sairautta potevat, muutoin mahdollisuutensa työllistyä markkinaehtoisesti (jotka eivät ole päässeet muunlaisen turvan piiriin) jne. ovat väliinputoajia, joista tulee ”aktiivimallissa” sijaiskärsijöitä.  Kaikkein osattomimpaan asemaan ja ahdinkoon joutuneiden osalta työttömyysturva on myös toimeentulominimi, johon kajoaminen on kajoamista ihmisarvoon.

Valuvikainen laki tulee saattaa takaisin eduskuntakäsittelyyn, jotta tehdään uutta lainsäädäntöä, jolla en. pahimmat puutteet tulee ainakin korjata. Hallituksessa voi olla pahantahtoisia tai sadisteja, mutta pahinta on, että he näyttävät olevat tyhmyyttään ja osaamattomuuttaan tällaisia. He ovat menettäneet kansalaisten luottamuksen taitamattomuuttaan ja vertaistaan hakevaan tyhmyyttään.

Mielenilmaus on ehdottoman välttämätön, jotta saadaan hallituksen takana työvoimapoliittisesti toistaiseksi olevat kansanedustajat vakavasti paneutumaan valuvikaisen ”aktiivimallin” ongelmiin ja olemaan muutakin kuin kokoomuksen, keskustan ja ”hillotolppa”-sinisten puoluetoimiston pelkkiä etäispäätteitä.  Haavoitettavimmassa olevien sadistinen kiusaaminen näyttää olevan tyypillisintä juuri ”hillotolppa”-puolueelle.

Sipilä kaivaa maata tällä hetkellä välttämättömän maanpuolustustahdon alta

Mielenilmaus on aktiivisen kansalisen osallistumista sellaiseen keskusteluun, joka jäi käymättä eduskuntakeskutelun aikana. Se on työttömän poliittista voimaannuttamista. Vain työttömillä on arvokasta asiantuntijatietoa, joka tulisi ottaa huomioon häntä koskevien lakien valmistelussa.  Kansalaisaloittelela ja siihen liitetyillä mielenilmauksilla osallisteutaan työtön yhteiskuntaan ja luodaan myös perusta työttömän maanpuolustustahdolle. On ihneellistä, silkkaa tyhmyyttä, että Sipilä haluaa syrjäännyttää työttömät ja tehdä heistä sijaiskärsijöitä, joita kiusaamlla pelitellaan työssä olevia. Kuka haluaa hallituksemme tavoittelemaa yhteiskuntaa edes puolustaa.

Mielenilmaus ei siis ole suunnattu aktivointia vastaan, vaan sen sijaan niitä epäkohtia vastaan, joiden vuoksi ”aktiivimalli” on aiheellista palauttaa eduskunnan käsittelyyn. ”Aktiivimallin” puolustelijat ovat alituiseen puhuneet ohi väittein, että kritiikki kohdistuisi aktivointiin. Kritiikki ei kohdistu eri muotoineen aktivointiin, vaan siihen, että ”aktiivimalli” on askel Suomenkin vahvistamien kansainvälisten valtiosopimusten kieltämän orjatyön, siis orjuuden sallimiseen. Työmarkkinoiden vaatimuksia eri tavoin täyttämättömien sijaiskärsijöiden osalta ”aktiivimalli” merkitsee askelta orjuuttakin pahempaan eli kiusaamisen ja kiduttamiseen.

 

  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Valta turmelee, mutta silti taitaa olla liioiteltua nimittää Sipilää vallanhimoiseksi. Ainakaan mikään hänen toiminnassaan ja esiintymisessään ei viittaa siihen.

Mielenosoitus on tosiaan perustuslaissa taattu kansalaisoikeus, mutta perustuslaissa ei puhuta oikeudesta osoittaa mueltä HALLITUSTA vastaan työajalla. Siltikään kyseessä ei ole laiton lakko.

Miksi mielenositus vasta nyt? Ulkoparlamentaarinen vaikutusyritys hyväksyttyyn ja voimassa olevaan eduskunnan päätökseen se tässä arveluttaa! Miksei tätä mielenosoitusta järjestetty viime syksynä? Nyt tulee väkisinkin vaikutelma poliittisesta kähminnästä ja irtopisteiden keruusta. Jos se liikkuu, ääntelee ja näyttää SDPn oppositiopolitiikalta, niin eikö se silloin ole sitä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei edes 2,5 miljardin siirtäminen hänen omaksi käytettäväksi?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onpa aika vahvasti sanottu. Sosiaaliministeri lienee sitten hallituksen kaikkein vallanhaluisin ihminen, vai kuinka?

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Tätä pitäisi kysyä lain valmistelijoita ja kansanedustajilta – siis miksi he hoitivat työnsä niin huonosti, etteivät viitsineet selvittää lakiesitystä mahdollisine haittavaikutuksineen tai kuulla tavallisten kansalaisten mielipidettä. Puhevapaus tulee olla muillakin kuin vain kaikkein varakkaimmilla, menestyneimmillä ja ylimielisimmillä – eritoten se pitäisi olla niillä, jotka päivästä toiseen joutuvat sinnittelemään poliitikkojen paisuttaman byrokratian kourissa. Miksi päättäjät ja heidän asiantuntijansa tekevät päätöksiä keskustelematta niiden kanssa, jotka päätöksistä kärsivät? Miksi? Ay-liikkeen johtokin näyttää tuntevan huonosti väkensä mielipiteen. Media jätti ”aktiivimallin” valmistelun aika lailla pimentoon. Varkain hyväksytty ”aktiivimalli” tulikin sitten järkytyksenä tavallisille kansalaisille, jotka eivät seuraa säännöllisesti politiikkaa.

Tarvittiin kansalaisaloite, jossa minäkin tavallisena rivikansalisena saatoin ilmaista mielipiteeni, jolle Sipilä ministereineen viittaa kintaalla. On ymmärrettävää, että täysi on niiden sietokyvyn mitta, jotka ovat jo työvoimaviranomaisten mielivallan alaisina tai joita uhkaa työttömyys mielivallan alaiseksi joutumisineen.

SDP:stä ja SAK:sta en osaa sanoa muuta kuin hyvä, että edes ne lähtivät liikkeelle. Pienen ihmisen on vaikea vaikuttaa kansasta erittäin vieraantuneisiin poliitikkoihimme ja yhtä lailla kansasta piittaamttomiin virkamiehiin. Hallituksen turha kiirehtiminen ja sen vuoksi koituva vahinko tavalliselle ihmiselle myös haiskahtaa poliittiselta peliltä. Asiantuntijat olisi voitu valita paremmin lainvalmisteluun jne.

SAK:n johto on ilmeisesti lähtenyt liikkeelle tavallisten rivijäsenten kiukustumisen vuoksi. Liitothan menettävät viimeisetkin jäsenensä, jolleivat ne lähde liikkeelle tavallisten rivijäsenten vaatimuksesta. Puolueet, joita meidät on petetty äänestämään, eivät ole tehneet mitään hyväksemme tässä asiassa.

Olemme jo liian kauan päästäneet poliitikkomme kuin koirat veräjästä. Ääniä meiltä kinutaan, mutta on kehdannut väheksyä työttömien antamaa palautetta antaen ymmärtää työttömien olevan toisen luokan kansalaisia, joita ei vain kuulla, vaan myös pitää kiusata jne. Hallitus ainakin julkisuudessa esiintyvine ministereineen on julkisesti halveksinut työttömien ja työnsä säilymisestä huolestuneiden poliittista osallistumista. Mitään arvoa Sipilä ei halua antaa tavallisten kansalaisten mielipiteille: nämä ohitetaan olan kohautuksella. Vastakkainasetteluja julkisesti, sanoissa, hillitään, mutta itse teossa holhotaan työttömiä ja estetään heidän osallisuutensa julkiseen keskusteluun.

Ministerien ylimielisyys on kasvanut nyt sellaiseksi, ettei näytä olevan ilman laajaa painostusta mahdollisuutta saada eduskuntaa käsittelemään kansalaisaloitetta ja vetämään aktiivimalli takaisin. Poliittiset lakot ovat tällainen painostuskeino. Meillä tavallisilla kansalaisilla ei liene oikeastaan muita mahdollisuuksia tulla kuulluksi. On puheenaiheen vaihtamista alkaa puhua työmarkkina-ja puoluepolitiikkaa, joista ei ole kysymyskään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranskalainen Macron totesi, että suurimmat taloutta rasittavat ja työttömyyttä aiheuttavat syyt ovat jäykät työmarkkinat ja liian suuri julkinen sektori.

Ranskan ja Suomen työmarkkinat ovat kuin routamaahan jäätynyt rautakanki ja julkiset menot 60 % tuntumissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitukset ovat pitäneet asumis- ja muut pakolliset elinkustannukset korkealla tasolla verrattuna muihin euromaihin ettemme voi millään kilpailla näiden kanssa. Suomessa ravaa virolaisia ja puolalaisia tekemässä töitä ja elävät kohtuullisesti omissa maissaan sillä palkalla jolla Suomessa ei eläisi. Hallitukset eivät ole edes pyrkineet tekemään Suomesta kilpailukykyistä ja nyt siitä syytetään työttömiä. Kokoomus ja keskusta oat vain lisänneet verorasitusta ja lisänneet omavastuiden muodossa kansalaisten kustannuksia, ei näillä kilpailukykyä löydetä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sampo Terho puolusti aktiivimallia voimaperäisesti sillä argumentilla, että valtion työllisyyden hoitomenot eivät tästä millään tavoin supistu.

Itse asiassa tuo argumentti oli kuin myrkkyä myrkyn päälle. Olisi nyt edes valtion menoihin ollut positiivista vaikutusta sillä, että työkyvyttömiltä viedään tuloja.

Yksi keino hallituksen säilyttää kasvonsa tässä kohden olisi tehdä nopea päätös perustulokokeilun laajentamiseksi koskemaan kaikkia niitä työmarkkinatuella olevia pitkäaikaistyöttömiä, jotka paikallisen TE-toimiston/Kelan analyysin mukaan ovat faktisesti tuomittuja olemaan työelämän ulkopuolella, joko psyykkisistä, sosiaalisista tai terveydellisistä syistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämähän menee niin että Kela rankaisee aktiivisia jotka oma-aloitteisesti löytävät hetkellistä palkkatyötä niin päivärahan maksatus lopetetaan välittömästi ja voi mennä pari kuukautta ilman rahaa mistään kun Kela tekee päätöksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin tähän asti on ollut juuri noin. En tiedä onko aktiivimallin käyttöönoton jälkeen ohjeistettu toisin käsitteleviä virkailijoita asian tiimoilta.

Toimituksen poiminnat